
Ser wynaleziono ok. 8500 lat p.n.e. na terenie Żyznego Półksiężyca. Najstarszy zachowany przepis na ser pochodzi z III tysiąclecia p.n.e. z Mezopotamii, najstarszy ser odkryto w egipskim grobowcu Ptahmesa z XIII w. p.n.e., natomiast najstarsze sery z Polski są datowane na ok. 5500 r. p.n.e. Od epoki neolitu sery wyrabia się z mleka koziego, owczego, krowiego i innych zwierząt mlecznych. Na świecie znanych jest co najmniej kilkaset gatunków serów – wiele to odmiany unikalne i będące kulinarną wizytówką swoich regionów.
Idź tym tropem dalej
Rozsmakuj się w podróżach serowym szlakiem, pomysłach na serowe doświadczenia i przygody. Łap nowe tropy, prowadź eksploracje, gromadź wiedzę i zasoby, twórz publikacje, organizuj wystawy, warsztaty lub realizuj inne powiązane tematycznie projekty badawcze i koncepcyjne.